Ove godine posvetio sam se brizi o okolišu, pa sam, prigodno, ogrnuo i zeleni plašt. U mojoj obitelji Plinko grijemo se na plin. Doznao sam zašto je plin bolji za okoliš od ostalih goriva, a pripremio sam vam i puno sitnih trikova kojima možete čuvati našu Zemlju te pritom uštedjeti energiju i novac. Pogledajte što sam sve otkrio...
Vjerojatno ste čuli za karbonski otisak, ali niste bili sto posto sigurni na što se točno odnosi. Termin karbonski ili ugljični otisak koristi se za sav utjecaj koji netko ili nešto ima na klimatske promjene. Recimo, svaka banana na klimu utječe s 80 grama stakleničkih plinova, a mobitel s 1250 kilograma CO2e ako ga koristite tek jedan sat dnevno.
Svaki čovjek ostavlja otisak ovisno o svojim prehrambenim navikama, načinu života, uređajima koji koristi. Prema podacima Europske agencije za okoliš, emisija stakleničkih plinova po glavi stanovnika u Hrvatskoj u 2017. godini iznosila je 6,2 tona CO2e, dok je europski prosjek bio 8,8 tona.
Sve naše životne navike – prehrana, način putovanja, kupovanje odjeće pa i način na koji se rješavamo otpada – utječu na okoliš.
Život prema filozofiji „zero waste“ čini se nemogućim, ali uz mala odricanja i promjenu svakodnevnih navika moguće je smanjiti količinu otpada, toliko štetnog za Zemlju.
Otpad treba smanjivati postupno: smanjite uzimanje hrane i pića za van, ne gomilajte odjeću i obuću. Donirajte ili prodajte.
Ne bacajte stvari, nego ponovno upotrijebite sve što možete. U kafiću odbijte plastičnu slamku, u trgovinu ponesite platnenu vrećicu. Kupujte nužno i pripremajte svježu hranu. Kompostirajte i reciklirajte.
U Hrvatskoj se reciklira i kompostira samo 24 posto otpada, za razliku od Njemačke koja to čini s gotovo 70 posto ukupnog otpada! Recikliranje, ponovo korištenje upotrebljavane stvari ili prenamjena nekog predmeta, nije samo dobro za okoliš, već se time može uštedjeti i mnogo novca.
Smanjenje količine komunalnog otpada pomaže u ublažavanju učinaka otpada na okoliš. Međutim, iako je količina otpada važna, upravljanje otpadom također igra vrlo važnu ulogu.
Diljem Europske unije sve se veća količina otpada reciklira i sve je manje otpada koji se šalje na odlagališta, no i dalje postoje ogromne razlike među zemljama.
Primjerice, Švedska i Švicarska uopće ne zbrinjavaju komunalni otpad na odlagalištima, Njemačka zbrinjava tek manje od 2%, dok Hrvatska, Grčka i Malta ondje zbrinjavaju više od 70% otpada.
Osjećaj toplinske ugode individualna je stvar i ovisi o nizu faktora: temperaturi zraka u prostoriji, vlažnosti i čistoći zraka, strujanju zraka (propuh), temperaturi ploha u prostoriji (zidova i namještaja), fizičkoj aktivnosti i, naravno, odjevenosti. Svi oni zajedno u pravilnim omjerima stvaraju osjećaj toplinske ugode. Ipak, valja imati na umu nekoliko činjenica koje vam mogu pomoći da ove zime uštedite na grijanju i do 25%, a kuću ili stan pretvorite u energetski učinkovit dom...
U muzejima se čuvaju jako osjetljivi objekti, izrađeni od drveta, pergamenta, kože koji zahtijevaju posebnu pažnju. Glavni neprijatelj vrijednih artefakata je vlaga i neprimjerena temperatura zraka. Vidjelo se to na najpoznatijoj slici na svijetu, Da Vincijevoj Mona Lisi. Zbog neuravnotežene razine vlage u Louvreu rubovi drvenog panela na kojemu se nalazi neprocjenjiva slika su se počeli savijati. Danas se Mona Lisa čuva na točno 50% vlage i 21 stupanj Celzijev.
A kakve to veze ima s plinom? Brojni muzeji koriste ovlaživače koje pokreće upravo prirodni plin. To znači da u minijaturnim i tehnološki jako naprednim uređajima plinom zagrijavaju vodu i stvaraju paru koja se po potrebi ispušta u muzejima. Isti proces se može raditi i električnom energijom, ali plin je jeftiniji i rašireniji.
Oko 100 godina pije nove ere na području Perzije (današnjeg Irana) pročulo se za vječnu vatru. Zapisi pokazuju da se pričalo o dvije lokacije koje stalno gore, jednu je iskoristio perzijski kralj. Kako plinovodi još nisu bili u upotrebi, on je oko same vatre izgradio kraljevsku kuhinju i svakodnevno uživao u jelima spravljenima na plinu, iako to nije znao. Naime, tijekom jednog olujnog dana munja je udarila u tlo i zapalila vatru jer se na tom području cijelo vrijeme dizao prirodni plin.
Tako je perzijski kralj ostao zapisan u povijesti kao prva osoba koja je plin koristila za kuhanje. Zanimljivo je da danas 90 posto chefova tvrdi kako bi radije kuhalo na plinu nego na struji zbog ravnomjernijeg širenja topline.
Vulkan ispred kultnog Mirage hotela u Las Vegasu koji svakih sat vremena "eruptira" i ispušta "lavu" zapravo je kamena konstrukcija visoka gotovo 17 metara do vrha napunjena prirodnim plinom koji se svakih sat vremena zapali. Vulkan je otvoren 1989. godine, a postao je kultna i potpuno besplatna atrakcija Las Vegasa. U 30 godina se dosta promijenio – erupcije nisu više svakih pola sata već tri puta dnevno, a predstavljen je i jedinstveni soundtrack koji prati cijelu predstavu.
Za potpuni doživljaj dodan je i ekstrakt pina colade koji mirisom podsjeća na beskrajne pješčane plaže.
Inženjer William Murdoch iz Londona krajem 18. stoljeća u kućnoj je radinosti pokušavao napraviti svjetiljku, iskušavao razne zapaljive materijale da bi otkrio kako je upravo plin najbolja opcija. Osvijetlio je svoju kuću, a nekoliko godina kasnije pokazao je svoje umijeće i u kompaniji Soho Foundry, za koju je u to vrijeme radio. Bila je to prva plinski osvijetljena tvrtka u svijetu, a 1802. postavljena je prva lampa na pročelju tvrtke čime je postala prva ulična svjetiljka na plin ikad.
Zanimljiva je priča kako je plinom osvijetljen američki Baltimore. Slikar Rembrandt Peale je 1816. godine pripremao novu izložbu i shvatio da ona nema previše smisla ako nitko ne može vidjeti njegove slike u mraku. Na sredinu muzeja u Baltimoreu je postavio zapaljeni plinski ring. Osam dana kasnije, gradonačelnik je dao dozvolu za postavljanje plinskih lampi po cijelom gradu.
Zagreb je plinsku rasvjetu dobio 31. listopada 1863. godine, a i danas postoje nažigači koji na Gornjem Gradu pale preostale lampe, doduše više zbog turističke i kulturne funkcije.
Prirodni ili zemni plin fosilno je gorivo koje, poput nafte, nalazimo pod zemljom. Po kemijskom sastavu najvećim je dijelom metan (85-95%), a ostatak čine drugi ugljikovodici (etan, propan, butan itd.) te u manjoj mjeri dušik, ugljični dioksid i sumpor.
Iako ga je moguće naći na nekoliko metara ispod zemlje, danas se vadi iz nalazišta na dubinama i do čak 5 kilometara!
Pod zemljom se trenutno nalazi 2,8 milijuna kilometara plinovoda, a i dalje se grade novi. Tako velika mreža omogućava jednostavan i brz transfer plina. Osim plinovoda, plin transportiramo i tankerima (LNG – ukapljeni prirodni plin) i cisternama (CNG – komprimirani prirodni plin)
Prirodni plin je praktičan i siguran, a njegovim izgaranjem u atmosferu ne ispuštaju se čađa, pepeo ni dim. Zato se smatra najčišćim fosilnim gorivom.
Plin se smatra izrazito sigurnim i komfornim energentom za kućanstvo. Uz redovitu kontrolu plinskih trošila, plinske instalacije i dimnjaka, bilo kakva nepotrebna briga svedena je na minimum.
Prirodni plin izvorno je bez okusa i mirisa pa mu se dodaje odorant koji mu daje specifičan miris po pokvarenim jajima. Osjetite li takav miris: