Sadržaj omogućava Hrvatska turistička zajednica

SLASTIČARKA NAS JE POVELA U SPLITSKU ADVENTSKU AVANTURU

Tea Mamut: Bila sam na Adventu u Beču i Salzburgu i sve je to super, ali oni nemaju more, ni klape...

Iako je poznata po svojim slasticama, pripremanje kolača za Božić Tea prepusti svojoj mami. Budući da je jedinica u obitelji, kaže kako su u njezinom domu blagdani malo intimniji i tiši nego u drugim obiteljima

Piše Daria Bertek Foto Tom Dubravec/Hanza Media i Zvonimir Barišin/Hanza Media

Bila sam na Adventu u Beču i Salzburgu, ali oni nemaju more! Splitski je poseban upravo po tome, s jedne strane jedeš fritule i griješ se kuhanim vinom, a sve uz zvuk galebova i šum mora. Uz to, pjevaju klape, pa di to još možete doživit?! - priča nam Tea Mamut, talentirana i uspješna mlada slastičarka koja nas je povela u splitsku adventsku avanturu. Nakon što je dovršila miješanje kreme te pripremila kore za blagdanski kolač u svojoj slastičarnici, Tea se za nekoliko minuta vratila s crvenim ružem, raspuštene kose i spremna za polazak. Pogodili smo prvi dan bure pa splitske kućice nisu imale previše posjetitelja, ali to nije pokvarilo blagdanski ugođaj. Tea je s nama prošetala splitskom Rivom i Đardinom, gdje je ove godine prvi put otvoreno klizalište. Đardin je zamišljen kao božićna oaza za djecu pa će im program biti posebno prilagođen. Bit će tu i raznovrsnih glazbenih nastupa, dječje kino te plesnjaci. Jedno je sigurno, klincima ove godine u Splitu neće nedostajati zabave.

Tea nam je otkrila novo klizalište u Đardinu, malu božićnu oazu za klince

Središnji je dio Adventa u Splitu veliki božićno-novogodišnji sajam na Rivi. Ondje su se smjestile brojne kućice s božićnim ukrasima, prikladnim suvenirima i darovima. Na centralnoj pozornici gotovo uvijek netko nastupa, svake srijede organiziran je adventski plesnjak i atmosfera je općenito vesela. Gastronomska ponuda na Adventu u Splitu uglavnom se bazira na raznim vrstama kobasica, fritulama, kuhanom vinu i rakijama, svi štandovi imaju grijalice, a neke čak i pravu vatru pa hladnoća ne bi smjela biti prepreka.

- Nedavno sam bila na Adventu u Zagrebu i moram priznati da me Fuliranje oborilo s nogu. Voljela bih da se nešto tako organizira i u Splitu jer potencijala ima, sigurno imamo dovoljno dobrih restorana koji bi mogli osmisliti adventsku ponudu – uvjerena je Tea. I ona bi sama, kako priznaje, otvorila svoj štand na Adventu, ako bi joj se ukazala neka dobra prilika. Obilazeći splitske 'kućice', Tei se posebno svidio kuhani gin, a priznaje da cijeni i dobru višnjevaču. Tea na Advent u Splitu ne ide svakodnevno jer - ne stigne, a za sebe čak kaže da je bila Grinch sve dok nije otvorila slastičarnicu – sada je ona prepuna lampica, orašara, girlandi i poklona.

Mlada gastrostručnjakinja, poznata i kao članica žirija kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – peci!, priznaje da blagdansko vrijeme za nju zna biti dosta stresno jer dobiva puno narudžbi za torte i kolače pa mir pronalazi u obiteljskom domu u Splitu. - Kako sam jedinica, nemamo onakve ručkove gdje dolaze deseci članova familije, nema blagdanskog prejedanja. Odem kod mame i tate koji žive desetak minuta udaljenosti od mene, družimo se, ali ne jedemo meso ni pečenja jer sam vegetarijanka već više od godinu dana. Za Badnjak volim bakalar na sve način, a za naš božićni stol naručila sam poseban veganski sir iz Bugarske, a jako se veselim i Stollenu, njemačkom božićnom "kruhu" prepunom kandiranog voća i orašastih plodova – otkriva Tea. Drugačije je bilo kada je bila dijete, priznaje.

TEA JE ZA POKLON ISPOD BORA POŽELJELA AVIONSKU KARTU KOJA ĆE JE ODVESTI U NEW YORK ILI INDIJU

- Božić je najljepši kada si potpuno neopterećen i jedini zadatak ti je guštati kući jer nema škole, veseliti se božićnim kolačima i darovima ispod bora. Često smo znali biti i na Korčuli kod bake i dide pa je to uvijek imalo poseban štimung. Ni sada ne radim za Božić jer baš taj dan želim imati mir sa svojom obitelji – prepričava splitska slastičarka. Zanimljivo je da Tea uopće nije pretjerani ljubitelj kremastih kolača, ali voli kekse, posebno veganske Galetine od badema, Amaretta, Ruma i chia sjemenki. - Kako mi je uoči blagdana ludnica, ne stižem napraviti kolače za nas kući pa uzmem iz slastičarnice ili se pouzdam u mamu! – smije se Tea. Nakon Splita, grad koji ju je posebno osvojio još dok se školovala se na prestižnom Culinary Institute of America je New York. Stoga kada je pitamo što je ove godine poželjela za poklon ispod bor,a ne dvoji da bi to bio povratak Velikoj Jabuci.

OBILAZEĆI SPLITSKE 'KUĆICE', TEI SE POSEBNO SVIDIO KUHANI GIN, A PRIZNAJE DA CIJENI I DOBRU VIŠNJEVAČU

- Ovaj bih Božić voljela tri stvari – avionsku kartu, avionsku kartu i avionsku kartu. Prvo bih otišla u New York jer nisam bila šest godina i fali mi jako, posebno u ovo vrijeme, onda London ili Berlin, gdje se uvijek dobro provedem, a treću kartu bih iskoristila za Indiju, veliki životni san mi je otići tamo. Stvarno obožavam putovati i žao mi je što nemam više vremena! – pojašnjava simpatična Tea, koja nas je ostavila pomalo promrznuta, ali cijelo vrijeme s osmijehom na licu. Uz veliki božićno-novogodišnji sajam na Rivi, kao i proteklih godina, splitska Pjaca će u božićno vrijeme biti posebno uređena. Glazbeni program na slikovitom trgu u samom središtu Splita svakodnevno će započinjati u popodnevnim satima, a osim zabave uz vesele ritmove tamošnji su ugostitelji pripremili i prigodnu gastronomsku ponudu.

UZ VELIKI BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI SAJAM NA RIVI I SPLITSKA PJACA ĆE U BOŽIĆNO VRIJEME DOBITI SVEČANO RUHO

Marmontova ulica bit će u znaku dječjih igara i prijateljstva, pa će se ondje okupljeni moći okušati u pomalo zaboravljenim igrama kao što je zoga ili školica. Na Trg Gaje Bulata posjetitelje očekuje izložba splitskog fotografa Feđe Klarića, a za glazbeno iznenađenje biti zaduženi zbor i orkestar HNK Split. Plato ispred ulaza u Primu 3 nova je lokacija splitskog Adventa. Program će se održavati od 6. do 24. prosinca, odnosno od blagdana Svetog Nikole do Badnjaka. Uz radionice izrade božićnih ukrasa, organiziran je raznovrstan glazbeni program, a bit će održano i prvenstvo Splita 3 u pripravljanju najukusnijih fritula.

Najukusnija hrana

Kućica na Rivi

Probali smo:
raskošan Beer Dog, 36 kn

U moru klasičnih kobasica, hrenovki, kranjskih i debrecinki, pronašli smo jedan raskošan hot dog prepun dodataka. Fina domaća kobasica u brioche pecivu, s coleslaw salatom i puno luka karameliziranog na pivu odličan je izbor za gurmane. Ima puno barbecue umaka i majoneze, ali je spretno spakirana u kutijicu pa nećete napraviti nered.

PIĆE ZA ZAGRIJAVANJE

Kućica na Rivi

Probali smo:
kuhani gin, 29 kn

Za one zasićene kuhanim vinom puno je bolji izbor kuhani gin. Bitno je ne pretjerati sa sokom (obično onim od naranče) kako mu se ne bi izgubio okus. Mi smo kušali onaj sa sušenim jabukama i bio je odličan, iako mu je cijena malo viša.

GDJE S KLINCIMA

Klizalište, Đardin

Cijena: 5 kn klizanje, 25 kn najam klizaljki (za 45 min)

Po prvi put, Splićani su dobili klizalište, i to u bajkovitom Đardinu. Uvjerili smo se kako u njemu najviše uživaju djeca, a ako imaju vlastite klizaljke, cijena je stvarno povoljna – samo 5 kuna. Organiziraju se i škole klizanja, a postavljene su i tri adventske kućice prepune slatkiša za djecu - fritula, palačinki i vafli.

Najbolja kulisa za fotke

Rudolfove saonice na početku Rive

Splitski Advent ništa ne opisuje toliko dobro kao prvi pogled na Rivu. Adventske kućice tik do mora, ludi miks Jadrana i kakve nordijske zemlje. Upravo na početku znamenite šetnice smješten je Rudolf sa saonicama, koji je brzo postao ključan na svim fotografijama s Adventa jer se iza njega vide tisuće i tisuće lampica iznad kojih se povijaju palme.

Najveća
atrakcija

Božićni grad u Perivoja

Traje od 30.11. do 2.1. Najčarobnija i najblještavija lokacija splitskog Adventa nalazi se ispred restorana Perivoj. Ondje je osvijetljeno svako drvo, svaka kućica i svaka klupa, iz večeri u večer nastupaju DJ-i, a nedjeljom se organiziraju radionice za djecu. I ondje posjetitelje čeka bogata gastro ponuda na šest kućica, a kulisa za fotografiranje ima na svakom kutku.

Vodimo vas na najljepše božićne destinacije!

DOZNAJ VIŠE