Iako je poznata po svojim slasticama, pripremanje kolača za Božić Tea prepusti svojoj mami. Budući da je jedinica u obitelji, kaže kako su u njezinom domu blagdani malo intimniji i tiši nego u drugim obiteljima
Piše Daria Bertek Foto Tom Dubravec/Hanza Media i Zvonimir Barišin/Hanza Media
Bila sam na Adventu u Beču i Salzburgu, ali oni nemaju more!
Splitski je poseban upravo po tome, s jedne strane jedeš fritule
i griješ se kuhanim vinom, a sve uz zvuk galebova i šum mora.
Uz to, pjevaju klape, pa di to još možete doživit?!
- priča nam Tea Mamut, talentirana i uspješna mlada slastičarka
koja nas je povela u splitsku adventsku avanturu.
Nakon što je dovršila miješanje kreme te pripremila kore za
blagdanski kolač u svojoj slastičarnici, Tea se za nekoliko
minuta vratila s crvenim ružem, raspuštene kose i spremna za polazak.
Pogodili smo prvi dan bure pa splitske kućice nisu imale previše
posjetitelja, ali to nije pokvarilo blagdanski ugođaj.
Tea je s nama prošetala splitskom Rivom i Đardinom, gdje je ove
godine prvi put otvoreno klizalište. Đardin je zamišljen kao božićna
oaza za djecu pa će im program biti posebno prilagođen. Bit će tu i
raznovrsnih glazbenih nastupa, dječje kino te plesnjaci. Jedno je sigurno,
klincima ove godine u Splitu neće nedostajati zabave.
Tea nam je otkrila novo klizalište u Đardinu, malu božićnu oazu za klince
Središnji je dio Adventa u Splitu veliki božićno-novogodišnji sajam na Rivi.
Ondje su se smjestile brojne kućice s božićnim ukrasima, prikladnim suvenirima
i darovima. Na centralnoj pozornici gotovo uvijek netko nastupa, svake srijede
organiziran je adventski plesnjak i atmosfera je općenito vesela.
Gastronomska ponuda na Adventu u Splitu uglavnom se bazira na raznim vrstama
kobasica, fritulama, kuhanom vinu i rakijama, svi štandovi imaju grijalice,
a neke čak i pravu vatru pa hladnoća ne bi smjela biti prepreka.
- Nedavno sam bila na Adventu u Zagrebu i moram priznati da me Fuliranje oborilo
s nogu. Voljela bih da se nešto tako organizira i u Splitu jer potencijala ima,
sigurno imamo dovoljno dobrih restorana koji bi mogli osmisliti adventsku ponudu
– uvjerena je Tea. I ona bi sama, kako priznaje, otvorila svoj štand na Adventu,
ako bi joj se ukazala neka dobra prilika.
Obilazeći splitske 'kućice', Tei se posebno svidio kuhani gin, a priznaje da
cijeni i dobru višnjevaču. Tea na Advent u Splitu ne ide svakodnevno jer -
ne stigne, a za sebe čak kaže da je bila Grinch sve dok nije otvorila slastičarnicu –
sada je ona prepuna lampica, orašara, girlandi i poklona.
Mlada gastrostručnjakinja, poznata i kao članica žirija kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – peci!, priznaje da blagdansko vrijeme za nju zna biti dosta stresno jer dobiva puno narudžbi za torte i kolače pa mir pronalazi u obiteljskom domu u Splitu. - Kako sam jedinica, nemamo onakve ručkove gdje dolaze deseci članova familije, nema blagdanskog prejedanja. Odem kod mame i tate koji žive desetak minuta udaljenosti od mene, družimo se, ali ne jedemo meso ni pečenja jer sam vegetarijanka već više od godinu dana. Za Badnjak volim bakalar na sve način, a za naš božićni stol naručila sam poseban veganski sir iz Bugarske, a jako se veselim i Stollenu, njemačkom božićnom "kruhu" prepunom kandiranog voća i orašastih plodova – otkriva Tea. Drugačije je bilo kada je bila dijete, priznaje.