Sadržaj omogućava Hrvatska turistička zajednica

legendarni voditelj na najsjajnijem adventu

Robert Ferlin: Božić u Rijeci - to su ljudi. Sjajni su. Evo, pogledaj ta lica... To je fenomenalno! Svi su nasmiješeni i veseli

Apsolutno najveća senzacija u Rijeci za vrijeme Adventa je Trsatska kula, pretvorena u veliku svjetleću instalaciju od čak 17 kilometara lampica. Svaki dio je čaroban, savršena kulisa za fotografiranje...

Piše Luka Benčić Foto Matija Djanešić/Hanza Media

Robert Ferlin zaštitno je lice Radio Rijeke, a šira ga je hrvatska javnost upoznala kroz različite voditeljske i televizijske angažmane. Šarmantan, duhovit i brz na jeziku, Ferlin je majstor vica i lucidnih opažanja, i taj je dio njegove osobnosti već odavno osvojio riječki eter. Iza kulisa, on je vrhunski profesionalac, novinar zaljubljen u svoj posao i svoj grad, omiljen i među kolegama i među građanima za koje će, ma koliko mu se žurilo, uvijek izdvojiti nekoliko minuta u prolasku Korzom. Advent u Rijeci raste i sve je ljepši i bogatiji iz godine u godinu, a posebno je to vrijeme, kako za sve Riječane, tako i za Roberta Ferlina. No, s obzirom na prirodu svojeg posla, Ferlin će, za razliku od većine građana, i Božić i Novu godinu dočekati radno. Budući da uživa u onome što radi, Ferlinu to nije nikakav problem.

Robert otkriva idilična mjesta te najfinijje slastice na riječkom adventu

- Moj Advent najčešće izgleda radno, a tako je i ove godine. Raspored dežurstava je takav da radim i na Badnjak i na Staru godinu, i tako je otprilike svake dvije godine, kako padne kalendar. Nemam puno slobodnog vremena za vrijeme Adventa, a kada ga imam, to uglavnom budu na brzinu nekakve fritule, kroštule ili slična sitnica s djecom, ali ništa pretjerano. Moram priznati da mi takav tempo odgovara jer čuvam liniju - priča riječki voditelj.

Na pitanje kako izgleda radijski Badnjak, Ferlinov je odgovor - super! Na Badnjak, kako doznajemo, obično prenose misu ili s Trsata ili iz katedrale svetog Vida. Ostatak vremena, kao i na Novu godinu, uglavnom otvaraju telefonske linije i ljudi čestitaju jedni drugima. - Vrlo često znamo zvati naše ljude koji žive u Australiji, Americi, Irskoj, po čitavom svijetu, pa oni pričaju kako su tamo proslavili, čestitaju i pozdravljaju ljude ovdje, svoju rodbinu. Na Staru godinu javljamo se s dočeka na Korzu, i to sve skupa bude dosta zabavno - priča. Naravno, atmosfera u redakciji u takvim je blagdanskim večerima jako dobra. Budući da je zgrada Radio Rijeke na samome Korzu, čitav grad im je na dlanu.

- Nekada su nam znali poslati večeru iz nekog restorana, posljednjih godina je skromnije. Ako su žene dežurne, a pri tome ne mislim ništa loše, jer mi muški na radiju nismo baš od kuhanja, one donesu hranu od doma, jer nakuhavaju za cijelu obitelj, a mi obično donesemo kolače. Ali, mimo toga, to je jedna vrlo intenzivna radna večer, kao i kod policajaca, vatrogasaca, medicinskih sestara i ostalih službi koje rade. Kad to slušaš 'izvana', to je radio, to je zabava, to je show, no iza kulisa se jako puno radi - govori.

U novogodišnjoj noći, kaže, bude i stresnih javljanja s Korza, uglavnom zbog pirotehnike. U zgradi su manje-više svi zaštićeni, iako je jedne godine kolegica stradala baš tamo, na balkonu. - Ali, na Korzu, kada vide mikrofon, ljudi znaju ometati, bacati petarde prema nama. Bilo je progorenih hlača i skafandera, ali sve je to za ljude. Više je zabavno nego stresno - smije se. Kaže da i u ovako zgusnutom radnom rasporedu uvijek uspije pronaći vremena za obitelj. - Dvoje djece mi je već veliko, 30 i 26 godina, a najmlađa kći, kojoj je 11, vraća me, na neki način, u to božićno raspoloženje. Zbog nje sve radimo, ukrašavamo borove, tu je Djed Mraz i ostalo. Starija kći i sin imaju svoja društva s kojima se zabavljaju, tako da si mi čestitamo, vidimo se, klopnemo nešto, ali ne provedemo puno vremena zajedno - otkriva.

ROBERT ĆE I BADNJAK I NOVU GODINU PROVESTI RADNO, ZAJEDNO SA SLUŠATELJIMA RADIO RIJEKE. DOBAR PROVOD JE ZAGARATIRAN

Od svih blagdanskih jela najdraža mu je, priznaje, francuska salata.
- Da, ne bi čovjek rekao, ali francuska me najviše veseli, dakle nikakva janjetina, nikakva purica i ostalo što je tipično za blagdane. Meni je francuska salata zakon - veli Ferlin, koji priznaje i da nikada nije naučio kuhati te da je jedino jelo koje zna napraviti istarska fritaja.
- Kuhanje je nešto što me je u životu zaobišlo, nikada nisam pokazivao preveliko zanimanje za to, valjda sam bio previše okupiran drugim stvarima - smije se. Njegova prva preporuka svima koji dolaze u Rijeku na Advent jest Trsatska gradina, na kojoj u ovo doba godine 17 kilometara lampica stvara pravu božićnu bajku.
- Neki dan bio sam s mlađom kćeri gore i fantastično je. Meni je Trsatska gradina prelijepa i kada nije Božić, a kako je zadnjih godina uređena lampicama, stvarno je posebna. Pokraj nje je Trsatsko svetište i sve skupa nije raskalašeno. Prava božićna atmosfera. Pojeli smo gore malo fritulica s čokoladom i stvarno smo osjetili taj božićni duh - kaže. Iako je u Rijeci posljednjih godina adventska atrakcija klizanje, sada na čak dvije lokacije, na rivi uz more i na Gradini, Ferlin kaže da ipak ne kliže.
- Pokušao sam klizati na Morskoj pahuljici prve godine kad je otvorena i u Opatiji na ljetnoj pozornici, ali na Trsatskoj gradini nisam klizao. A i prilično maleno mi se čini to klizalište, meni treba puno mjesta kad me staviš na klizaljke - smije se. Priznaje da adventski Korzo ponekad uzima zdravo za gotovo.

KUHANI PUNČ, FRITULICE I FRANCUSKA SALATA SU ZA MENE GASTRO DOŽIVLJA BOŽIĆA: POZOVITE ME DOMA, NE TROŠIM PUNO!

- Na Korzu radim, na Korzu sam svaki dan i zapravo se navikneš kako je to lijepo. Nakon prve večeri, kada je upaljena božićna rasvjeta, imao sam jutarnju šihtu na radiju i došao sam u pet i pol ujutro. Bilo je to nešto predivno. Kada ovako svijetli, fenomenalno je. Na neki način osjećaš se drugačije. Često govorim da bismo mi morali plaćati što imamo nešto tako lijepo pred sobom svaki dan. Sjajno je raditi na takvom mjestu. Ljudi traže parking, umore se da dođu do Korza, a nama je to radno mjesto i fenomenalno je - kaže.
U slobodno vrijeme kaže da su mu nezaobilazna zabava božićni filmovi.
- 'Sam u kući', svakako, to je više za djecu, obavezno 'Zapravo ljubav' i britanske romantične komedije uz koje ponovno povjeruješ u ljubav, u sve one stvari za koje kroz godinu nisi toliko svjestan da ti trebaju - govori.
Kaže da baš ne izlazi u adventsko vrijeme, a i ne putuje.
- Putovanja ostavljam za neki drugi dio godine. Moram priznati da sam ipak jedan Božić proveo u Beču. Bio sam na bečkom Adventu, dočekao Božić uz punč i kuhano vino. Bilo je od minus pet do minus sedam i smrznuo sam se. Rekao sam sebi 'nikada više'. Ovo ovdje je, uz svu buru koja ponekad pojačava osjećaj hladnoće, vrlo pristojna temperatura - priča Robert Ferlin, koji, kako kaže, alkohol ne ljubi ni u ostala doba godine, pa tako ni u blagdansko vrijeme.
- Eventualno kuhani punč, čak ne ni kuhano vino - kaže.

KLIZANJE UZ MORE – ZAŠTO NE? MORSKA PAHULJICA JE NEIZOSTAVNI DIO RIJEČKOG ADVENTA VEĆ ŠESNAESTU GODINU ZAREDOM

Znači, kuhani punč, fritulice i francuska salata?
- Vrlo sam jednostavan, pozovite me doma, ne trošim puno - smije se. Na godišnji će odmor, kaže, 1. siječnja. Vjerojatno će putovati u neke toplije krajeve, primjerice Tenerife. - Moj dobar prijatelj Mario Lipovšek Battifiaca je sad tamo, nešto snima, i čekam vijesti od njega. Javio je da je toplo i razmišljam da odem tamo. Drugi su mi izbor terme Olimia. Bio sam tamo za jedan Božić i prekrasno je, snijeg pada, a ti si u sauni - govori. Ferlin bi Rijeku preporučio ponajprije zbog ljudi koji tamo žive.
- To je ta riječka tolerancija, ta raznolikost i to nas predstavlja kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. Meni se čini da se u Rijeci to osjeti na svakom koraku, a Advent taj osjećaj još i potencira. Ja sam u Rijeci već preko 30 godina i to je grad u kojem nikada nisam osjetio ništa loše. Kako je Slavica Mrkić Modrić jednom napisala: "S nogama si u moru, a s glavom na Platku, gore na snijegu". Fenomenalno je prošetati Molo Longom, lukobranom koji je dugo bio zatvoren za civile, a sada se s njega može doživjeti Rijeku iz jednog drugog kuta, osjetiti tu atmosferu iz 'morske' perspektive, a onda i na Korzu. Rijeka možda nema tako puno turističkih mjesta kao neki drugi, razvikaniji gradovi, ali Advent i Božić, to su ljudi. A u Rijeci su ljudi sjajni. Evo, pogledaj ove face... To je fenomenalno! Svi su veseli i nasmijani - zaključuje Ferlin, osvrćući se na prolaznike na Korzu.

Najukusnija hrana

Kućica, Trg riječke rezolucije

Probali smo:
Sarma to go, 24 kune

Sarma je mnogima omiljeno zimsko jelo, ali definitivno nije praktična za konzumaciju "s nogu", na trgovima i drugim otvorenim prostorima, s obzirom na to da "pita" tanjur, nož i vilicu. No, postoji rješenje i za to: sarma to go uključuje dvije sarme, slaninu i kupus u lepinji i jede se poput sendviča, a jelo je vrlo brzo steklo popularnost pa se proširilo i na ostale adventske kućice na Trgu.

PIĆE ZA ZAGRIJAVANJE

Kućica na Trsatu

Probali smo:
Koktel u jabuci, 38 kn

Ponuda originalne kućice na trsatskom Adventu kreirana je tako da, osim da bude drugačija, svaki proizvod ima ime proizvođača, odnosno OPG-a. Posebna atrakcija su kokteli u voću, poput jabuke koja se dubi i koristi kao čaša, izdubljeni dio se nabada na štapiće i u njega se stavlja topla čokolada. Tu su i kokteli i kuhano vino u narančama te kokteli u hokaido tikvi. Za sva druga pića koriste se biorazgradive papirnate čaše.

GDJE S KLINCIMA

Klizalište Morska pahuljica

Cijena: 20 kn/sat

Morska pahuljica klizalište je na Gatu Karoline Riječke na riječkoj rivi, koje je neizostavni dio riječkog Adventa već šesnaestu godinu zaredom. Iako su se Riječani prvotno čudili ideji leda i klizanja uz more, u gradu u kojemu se temperature gotovo nikada ne spuste ispod nule, vrlo brzo Morska pahuljica je postala hit. Najam klizaljki je 10 kuna za sat vremena, sat klizanja košta 20 kuna, a učitelj klizanja 60 kuna za 1 sat.

Najbolja kulisa za fotke

Trsatska gradina

Trsatska gradina, izuzetno dobro očuvan srednjovjekovni fortifikacijski objekt, atrakcija je već sama po sebi, a u doba Adventa pretvara se u pravi vizualni spektakl i savršeno mjesto za obiteljsko druženje uz hranu i piće, klizanje, koncerte i druge zabavne sadržaje. Cijela je kula pretvorena u veliku svjetleću instalaciju od čak 17 kilometara lampica, sa svjetlećim slavolucima, kuglama, stablima i drugim detaljima. Svaki dio je čaroban, savršena kulisa za fotografiranje.

Najveća
atrakcija

Tunel ispod centra Rijeke

Ispod centra Rijeke prolazi tunel koji počinje kod katedrale svetog Vida, a završava u Dolcu. Izgrađen je za vrijeme talijanske uprave u Rijeci u osvit Drugog svjetskog rata, a prije nekoliko godina tunel je uređen i pretvoren u turističku atrakciju. Za vrijeme Adventa tunel se pretvara u nešto novo - klinci u "špilji" mogu nabasati na samog Djeda Mraza, a ovdje se, uz spektakularnu rasvjetu, održavaju i partiji, izložbe i slični eventi.

Vodimo vas na najljepše božićne destinacije!

DOZNAJ VIŠE