Sadržaj omogućava Hrvatska turistička zajednica

Nevena Zuber

pripovjedačica božićnih bajki

"Pročitala sam stotine priča i u svaku dodam nešto novo, a i moja mala publika sa mnom dijeli emocije i usmjerava me. Zato nijedna ispričana priča nije ista"

Piše Mario Pušić Snima Robert Fajt/Hanza Media

U karlovačkom Božićnom selu mališani uz radionice izrade božićnih ukrasa vikendom slušaju i bajke. A kad teta Nevena pripovijeda, onda to nije samo priča, već pravo putovanje

Kada se para iz vinskih kotlova dobro pomiješa s mirisom pečenih kobasica, lampice oko vas su šarenije i učini vam se da su i one zaplesale uz zvukove zvončića koji dolaze odnekud. Mjesec svoje zrake usmjerava ka Božićnom selu, a po njima se čarolija spušta u jedno veliko srce, srce tete Nevene Zuber (44) iz kojega ona dijeli najmlađim i najslađim posjetiteljima karlovačkog Adventa. Nevena je pripovjedačica bajki i priča, ona radi u Knjiguljici, a Knjiguljica je nešto poput vašeg dnevnog boravka. Možete popiti kavu i čaj i zasladiti se slasticama, uvaliti se u udoban naslonjač i slušati najljepše bajke svijeta. Razlika je samo u tome što tamo nema televizije, playstationa i mobitela, ali zato ima nešto što vašoj djeci obilato može nahraniti maštu - stotine dječjih knjiga. Nove se može kupiti, a one starijih korica listati i čitati. Nevena prije nije znala da će postati najdraža pripovjedačica malim Karlovčanima. Voljela je strašno čitati i tako se upoznala s Majom, koja je isto tako voljela puno čitati. Onda su njih dvije osnovale udrugu za promicanje kulture čitanja KAlibra, koja je na neki način bila temeljac Knjiguljici, koju je Maja kroz poduzeće realizirala sa suprugom Gordanom Kursom, a Nevena je u njoj postala zaštitno lice.

Tijekom Adventa Knjiguljica se seli u Božićno selo, gdje mališani imaju radionicu o božićnim ukrasima i animacijski program - božićnu potragu za zadacima logičnog razmišljanja. No, najvažnija stvar su priče pripovjedačice Nevene. - S bajkom "Željezna juha" putujemo u Švedsku gdje će skitnica taštu i škrtu bakicu nahraniti juhom od čavala, o žarkoj želji da budemo netko drugi govori priča o kamenoklesaru, a u daleku Kinu odlazimo s pričom koja nam otkriva zašto Kinezi imaju kratka imena - kaže nam Nevena. A kad teta Nevena pripovijeda priču, onda to nije samo priča, već doista putovanje u koje odvede vašu djecu. Bez brige, vraćaju se za pola sata, zdravi i neozlijeđeni, ali u srcu bogatiji. Bitke između dobra i zla proživljavaju se na metar ili dva, ovisno koliko su njihove klupice udaljene od pripovjedačice, ne preblizu da ih ne sprži zmajev vatreni dah ili pak zamrzne ledeni pogled Snježne kraljice. Oni su čak i aktivni sudionici tih priča.

- Ne izdrže samo pratiti, već dobacuju svoje komentare, izbacuje emocije, pa ja onda usmjeravam priču kamo me oni vode. Bajka ima svoj sadržaj i mi ćemo doći do njenog kraja, onakvog kakav on treba biti, ali putem kojim zajedno putujemo. Prilagođavam se situaciji, njima i mjestu na kojemu pripovijedam. Zato nijedna ispričana priča nije ista - kaže nam Nevena. Ona ih je pročitala stotine, ali to ne znači da svaku od njih može ispričati. Onu koja nju ne takne i koju ona ne osjeti u srcu kako bi trebala, nema je snage ni dijeliti drugima.

Bogat adventski program

Božićno selo jedan je od noviteta ovogodišnjeg, trećeg po redu Adventa u Karlovcu, Nevena je samo jedan od 500 važnih kotačića, ne računajući 400 sudionika Adventske utrke na samom početku manifestacije. Oni izvode čak 74 programska nastupa, osim domaćih snaga, glazbenika i performera tu su: Silente, TBF, Nipplepeople, Edo Maajka, Opća opasnost, Letu Štuke, Klapa Cambi i drugi. Dječji program donosi brojne animacije za djecu, nastupe dječjih zborova, priče za djecu, brojne predstave, performanse i mađioničarske nastupe. U središnjem dijelu središta grada bit će i središnji događaj manifestacije - doček Nove godine u Glazbenom paviljonu, koji će biti prilično originalan. Karlovčane će svojim bezvremenskim hitovima 90-ih godina zabavljati Minea, Ivana Banfić i Ella uz DJ-a Xxxtended.

Noviteta neće nedostajati ni u gastro ponudi. Od nezaobilaznih buregera, možete probati danski, norveški i švedski hot dog, veliki je izbor raznih domaćih kobasica, gorskih sireva i domaćih narezaka sa suhim smokvama i šipkom, dimbek, čips od šarana, gulaš od divljači u zdjelici kruha, sarma, chilli con carne u tortilji te razne vrste domaćih krumpirića. U slatkoj ponudi Karlovčani će moći probati čokoladne tartufe, pohani sladoled sa šumskim voćem, švedske vafle, kaiserschmarrn s pireom od marelice, knedle punjene čokoladom u omotu od kokosa i kesten pire. 

Vodimo vas na najljepše božićne destinacije!

DOZNAJ VIŠE