Sadržaj omogućava Hrvatska turistička zajednica

NATKO BOŠNJAK, KRALJ LEDA

OTVORIO KLIZALIŠTE U ČAZMI

„Ove sezone postavio sam čak 15 klizališta u cijeloj zemlji. Svugdje želim stvoriti najljepšu ledenu bajku pa sam od nervoze izgubio 10 kilograma“

Piše Daria Bertek Snima Marko Todorov i Tomislav Krišto/Hanza Media

Čazma je najpoznatija po Božićnoj bajci obitelji Salaj, no grad se zadnjih nekoliko godina itekako trudi oko adventskih događanja, posebno tisućama lampica

Kada u vaš mali grad dođe klizalište, vjerojatno ga je postavio upravo on. Ove zimske sezone Natko Bošnjak bit će lice s brojnih Adventa, njih čak 15, od Dubrovnika do Vinkovaca, ali i u inozemstvu – upravo je postavio jedno klizalište u Mostaru. Na valu uspjeha Ledenog parka u Tomislavcu, i brojni drugi gradovi poželjeli su dovesti omiljenu zimsku zabavu, među njima i Čazma gdje smo ga uhvatili za fotografiranje i razgovor. Upravo u manjim gradovima je svoju priliku prepoznao on – svježe s fakulteta, prepun ideja i entuzijazma.

Bavio sam se atletikom, a honorarno sam radio na raznim sportskim događanjima i ondje su mi prišli iz hokejaškog kluba Medveščak te ponudili da i njima pomognem s nekim poslovima. Bio je to moj prvi susret s ledom, nisam znao ni klizati – smije se simpatični Natko, direktor tvrtke Ice Wonderland. Nikako mu nije bilo jasno kako Beč, Moskva i New York imaju klizališta gotovo na svakom uglu, a u Hrvatskoj ih nema nigdje. Njuh za biznis se brzo probudio i odlučio je samostalno početi prilaziti gradovima i općinama i nuditi da iznajme njegovo klizalište. U međuvremenu su se slike s Tomislavca proširile Hrvatskom i Europom i olakšale mu posao. Prvu su mu priliku dali u Vinkovcima, prije tri godine.

U početku nije bilo jednostavno i shvatio sam da je puno bolje otići do klijenta i uživo objasniti što to mi nudimo i kakve su dobrobiti za njih, odnosno zašto im se isplati uložiti u postavljanje klizališta. Zato godišnje radim 80.000 kilometara, stalno sam na cesti. Volim biti prisutan na pregovorima i samom postavljanju, želim da sve bude onako kako sam obećao – priča Natko. Prije dvije godine je postavio šest klizališta, lani deset, a ove godine će ih imati čak 15. Dva su načina na koja njegova tvrtka postavlja klizališta diljem Hrvatske. Jedan je da organiziraju apsolutno sve, montiraju klizalište, nude tehničku podršku, osmisle promociju i zabavne programe, a drugi da samo postave klizalište i ostatak prepuste gradovima i općinama. Uglavnom se odlučuju za našu cjelokupnu uslugu, ali ako uzmu samo klizališta, mi dajemo od sve od sebe da educiramo njihove djelatnike i zapravo i tako ispadne dobro – govori mladi poduzetnik.

Tople zime njegovoj tvrtki nikako ne idu na ruke. Osim što je za održavanje leda najpovoljnija temperatura oko 8, 9 stupnjeva, a eto kod nas zna biti i preko 20, ovogodišnja topla jesen dovela je do toga da nitko nije niti razmišljao o klizalištima do samog kraja. I onda frka, strka, moramo sve odmah i sada. Od početka studenog izgubio sam 10 kilograma, a ne pamtim kada sam se pošteno naspavao. Ali ne mogu se žaliti, samo neka posla bude još više! – zaključuje Natko. Za Božić će ipak uzeti dva, tri dana predaha i provesti ih sa suprugom i sinom. Sin još ne kliže jer ima samo godinu i pol, ali sigurno hoće. Hrvati općenito znaju i vole klizati, drago mi je da smo dio ekipe koja im to omogućava! – kaže Natko. Prošli vikend je proveo u Čazmi, najpoznatijoj po Božićnoj bajci obitelji Salaj. No, i sam grad se zadnjih nekoliko godina itekako trudi oko adventskih događanja, posebno tisućama lampica kako bi bili dostojan ulaz prema Grabovnici, selu obitelji Salaj. Glavnina događanja organizirana je ispred Crkve Marije Magdalene, na glavnom gradskom trgu.

Upravo ondje je postavljeno klizalište koje je prošle godine bilo pravi hit. Sada je još veće s dodatnim stazama, a cijena je ostala ista – 20 kuna s najmom klizaljki. Svaki vikend na Gradskom trgu održavaju se nastupi KUD-ova, dječje predstave i koncerti, a na Silvestrovo će se organizirati dječji doček Nove godine od 11 sati, a u ponoć će nastupiti grupa Petica. Na tržnici se svakodnevno dobro jede i pije uz bogatu ponudu toplih napitaka, sendviča, kobasica i fritula. Adventska događanja u Čazmi traju sve do 12. siječnja, kada će se pustiti lampioni i zatvoriti klizalište. Što se tiče imanja obitelji Salaj u Grabovnici, sela na 5 minuta udaljenosti vožnje automobilom, ono je otvoreno 29. studenog i ostat će sve do 12. siječnja. Imanje s više od pet milijuna šarenih lampica idealan je izlet za djecu, ali i sve one željne malo božićne čarolije. Cijena ulaznice je 40 kuna, a za djecu do 7 godina ulaz se ne naplaćuje.

Vodimo vas na najljepše božićne destinacije!

DOZNAJ VIŠE