OMOGUĆAVA mc_hrz_rgb_pos

1 U 4 MILIJUNA: ONI SU OSTVARILI SVOJE SNOVE U HRVATSKOJ

LASERSKI FIZIČAR KOJI JE POSTAO PODUZETNIK: VRATIO SE U HRVATSKU I UTEMELJIO BIZNIS KOJI JE HIT NA TRIP ADVISORU, A EVO KAKO JE UŠTEDIO NOVAC DOK JE ŽIVIO U ITALIJI.

Piše: Valent Pavlić Foto: Boris Kovačev Producentica: Dina Hrastović

Razgovaraj sGoranom

Stotine turista iz cijelog svijeta naučio je kako pripremiti tradicionalna istarska jela, a mnogi su se iznenadili kad su saznali da iza EatIstria – kulinarske radionice u okolici Medulina – stoji znanstvenik s doktoratom iz fizike! Četrdesetčetverogodišnji Goran Zgrablić izgradio je u Švicarskoj relevantnu znanstvenu karijeru, a onda je kao strastveni poklonik istarske kuhinje, obožavatelj vina, opsesivan oko lokalnih sorti, namirnica i starinskih recepata, stvorio gurmansko carstvo u Istri koje je postalo hit na Trip Advisoru i omiljeno mjesto turista koji žele drugačije iskustvo. Čitavo vrijeme na intersekciji znanosti i umjetnosti: na Politehnici u Puli sada predaje fiziku, a na zemlji svoje none proizvodi balzamični ocat i maslinovo ulje, vodi tečajeve kuhanja i vinske ture, i uz to piše o hrani, vinima i vinskim regijama na portalu Taste of Croatia.

Da bi realizirao svoju drugu strast Goran je godinama štedio, educirao se i usavršavao. – Od znanstvene plaće odvajao sam novac da bi mogao uložiti. Maksimalno sam smanjio troškove hladnog pogona – živio sam u stanu sa jednim ili dva sustanara dok je istovremeno većina mojih kolega sama iznajmljivala stan. Ipak, najbitnije je bilo odreći se dijela slobodnog vremena za moj novi put – govori nam dok sjedimo u njegovom masliniku.

Za stolom usred maslinika nedaleko od mora, šestero gostiju iz SAD-a čeka obrok koji su sami radili, prvi put u životu po istarskom receptu, po napucima domaćina. Kada dolazimo iz kuhinje izlazi visok i markantan muškarac, guste brade i snažnih ruku s tetovažama na obje podlaktice. Na onoj desnoj motivi su koje ne biste očekivali vidjeti na muškarcu poput Gorana, na rijetko kojem zapravo. Jedan pored drugog smještena su tri predmeta koje ćete zateći u svakoj tradicionalnoj istarskoj kuhinji: kaciola, satara za istarski pešt i kosir za branje šparoga. Kuhinjski pribor koji je uvijek bio pri ruci none Ane, radišne starice od koje je Goran naslijedio ovo zemljište, danas je zauvijek smješten na njegovoj podlaktici. Ta tri alata najbolje sumiraju Goranovo porijeklo i strast.

Goran je odrastao u Puli, a važnu ulogu u Goranovim formativnim godinama odigrao je slavni hrvatski astronom iz obližnjeg Višnjana. – Korado Korlević je puno klinaca u Istri ufurao u astronomiju – kaže i dodaje: – Otada, zvjezdano nebo mi je postaje velika fascinacija i upravo preko njega dolazim do ideje da studiram fiziku. Na zagrebačkom PMF-u završava diplomski studij, a doktorat iz fizike stekao je 2006. na prestižnom sveučilištu Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj. Od tada do 2016. radio je u centru za znanstvena istraživanja Sincrotrone u Trstu te u isto vrijeme predaje fiziku u Puli.

Ali to je bio tek dio Goranova života: uz dva posla, u dva grada, u dvije države, on u isto vrijeme odlučuje ući u sasvim drugo područje, počinje realizirati svoju drugu strast, postaje poduzetnik. – U kuhanju i svijetu vina, aceta balsamica i maslinarstva nisam imao nikakvog profesionalnog iskustva. Ali obitelj, prvenstveno moja pokojna nona Ana i ujna Lili, istrenirala mi je nepce da znam prepoznati kvalitetnu i svježu namirnicu ili zbilja ukusno jelo pripremljeno sa strašću. O marketingu, računovodstvu, strateškom planiranju i mikromenadžmentu znao sam još manje ali to sam učio i još uvijek učim u hodu – govori nam Goran.

Sve je počelo kad je u Trstu upisao tečaj somelijerstva pri Talijanskoj udruzi somelijera. – To je bilo ključno. Tada sam u Trstu radio kao znanstvenik i odlučio sam upisati tečaj sommeliera koji je trajao tri semestra. Sredinom 2009. sam stekao zvanje somelijera AISa (talijanska udruga somelijera). Ta edukacija me povezala sa drugim vinskim zaljubljenicima i, najvažnije, dala dobru teoretsku i praktičnu osnovu za rad u enogastronomskom sektoru na nekoj višoj razini. Oduvijek sam volio pozivati prijatelje na večere, a ta edukacija me još više potaknula da umijeće kuhanja podignem na višu razinu educirajući se uz pomoć raznih kuharica te razmjenom iskustava s blogerima i profesionalnim kuharima – priča Goran.

Primijetivši rast interesa stranih turista za iskušavanjem vrhunske lokalne gastro ponude dolazi na ideju za ”EatIstria” – enogastronomsko iskustvo tijekom kojeg svoje goste vodi na značajne lokacije na vinskoj karti Istre, a na zemljištu none Ane priređuje jednodnevne radionice pripreme tradicionalnih jela. – Krenuli smo 2012. i otad radimo sa malim grupama te uspijevamo prenijeti naše poznavanje i ljubav prema tradicionalnoj istarskoj kuhinji – opisuje Goran. U šest godina kroz tu gastronomsku radionicu je prošlo više od 300 ljudi. – Genijalno mi je kad dobijemo poruku na Instagramu gdje se polaznici pohvale kako su napravili neko naše jelo u svom domu – naglašava i dodaje: – Eto, baš nekidan mi je došla fotografija punog pjata pašte ispod kojeg je pisalo – ”Radimo istarske fuže u San Francisku.”

Goran je jedan od pokretača ”Taste of Croatia” – dvojezičnog gourmet vodiča koji ljubiteljima vrhunske gastronomije prezentira najekskluzivnije restorane diljem Hrvatske. Tu piše recenzije i preporuke, ali i organizira radionice ili degustacije vrhunskih gastronomskih proizvoda. – Uz to, proizvodim svoje maslinovo ulje, a prije 10 godina počeo sam raditi i aceto balsamico po tradicionalnoj metodi koja se koristi u Modeni, s razlikom da ja koristim lokalne sorte grožđa, malvaziju i teran. Tako sam dobio proizvod koji je autohtono istarski. Godišnje proizvedem tek 6 litara balzamičnog octa, tako da ljudi na mojoj radionici mogu probati nešto što ne mogu nigdje drugdje – ponosno ističe Goran.

Goran svoje goste educira i o utjecaju industrije proizvodnje hrane na klimatske promjene. – Cilj mi je promovirati hranu koja ostavlja prostora generacijama koje dolaze. Ja nisam vegan, ali smatram da je naša kolektivna dužnost drastično smanjiti unos mesa kako bismo pozitivno utjecali na svijet koji nastanjujemo. Tradicionalna istarska kuhinja ne bazira se ni na boškarinu niti na tartufima, već na maneštri – naglašava Goran te dodaje kako je istarska kuhinja zapravo ”cucina povera” koja se temelji na onome što u Istri prirodno raste i u kojoj se meso jede tek u posebnim prilikama. Prema Goranu već sami taj povratak na tradicionalni način prehrane značajno bi utjecao na negativne posljedice koje proizvodnja hrane ima za našu planetu. Međutim, u njegovoj izvedbi ta ”siromašna kuhinja” prezentirana je u svom punom bogatstvu i – nikoga ne ostavlja ravnodušnim. – Krenuo sam u ove projekte s enogastronomskim blogom pa mi je tada najveća moralna potpora bila online zajednica jer mi je dala samopouzdanje da to što radim vrijedi – kaže Goran i dodaje: „Znao sam da ću uspjeti jer me nije bilo briga da li ću uspjeti. Jednostavno mi je gušt kuhati i baviti se s hranom i vinom“.

Goran Zgrablić: ART VIDEO PRIČA 
BY MILAN TRENC

KORAK PO KORAK VODIČ ZA PROMJENU KARIJERE.

EVO KAKO SAM JA TO NAPRAVIO

Jeste li imali iskustva u poslu kojim se sad bavite?

U kuhanju i svijetu vina, aceta balsamica i maslinarstva nisam imao nikakvog profesionalnog iskustva. Ali obitelj, prvenstveno moja pokojna nona Ana i ujna Lili, istrenirala mi je nepce da znam prepoznati kvalitetnu i svježu namirnicu ili zbilja ukusno jelo pripremljeno sa strašću. O marketingu, računovodstvu, strateškom planiranju i mikromenadžmentu znao sam još manje, ali to sam učio i još uvijek učim u hodu.

Kako ste korak po korak došli do potrebnoga znanja

Ključno je bilo da sam upisao tečaj za somelijera u Trstu gdje sam to vrijeme radio kao znanstvenik. Tečaj je trajao tri semestra i 2009. sam uspješno stekao zvanje somelijera AISa (talijanska udruga somelijera). Ta edukacija me povezala sa drugim vinskim zaljubljenicima i, najvažnije, dala dobru teoretsku i praktičnu osnovu za rad u enogastronomskom sektoru na nekoj višoj razni. Oduvijek sam volio pozivati prijatelje na večere, a ta edukacija me još više potakla da svoje umijeće kuhanja podignem na višu razinu educirajući se uz pomoć raznih kuharica te razmjenom iskustava s blogerima i profesionalnim kuharima.

Kako ste osigurali financijska sredstva za novu karijeru

Iz tekućih prihoda koje mi je donosio moj posao znanstvenika, ali tako da sam maksimalno smanjio troškove hladnog pogona života. Na primjer, živio sam u stanu sa jednim ili dva sustanara dok je istovremeno većina mojih kolega sama iznajmljivala stan. Ipak, najbitnije je bilo odreći se dijela slobodnog vremena za moj novi put.

Što je još bitno istražiti prije ulaska u nešto novo?

Da li vaša ideja može rasti organski? U smislu da možete krenuti bez puno rizika, bez velikih kredita i ulaganja, ali da će prihodi prvih par godina biti dovoljni da makar osiguraju ulaganje u rast i razvoj.

Tko vam je bio najveća potpora i koliko vam je to značilo?

Krenuo sam sa enogastronomskim blogom tako da mi je najveća moralna potpora bila online zajednica jer mi je dala samopouzdanje da to što radim vrijedi. Konkretnu potporu dobio sam od obitelji koja mi je u početku pomogla s prostorom i radnom snagom.

Koje 3 osobine su vam pomogle na putu do uspjeha? 

Radoznalost, temeljitost, empatija.

Kako ste znali da ćete uspjeti?

Znao sam da ću uspjeti jer me nije bilo briga da li ću uspjeti. Jednostavno mi je gušt kuhati i baviti se s hranom i vinom.

Kako vam je kartica pomogla na putu transformacije?

Nisam htio uzimati kredite pa sam skuplju opremu kupovao na rate preko kreditne kartice, beskamatno i na rok otplate od maksimalno 12 mjeseci.

Razgovaraj s Goranom

POSTAVI SVOJE PITANJE

Oni su slijedili svoju strast, napravili životni i poslovni zaokret i započeli nešto neprocjenjivo. I ti to možeš!

Postavi Pitanje

ŠTO SMO NAUČILI?

Trojica autora projekta - slavni hrvatski ilustrator, nagrađivani fotograf i nagrađivani pisac - proživjeli su svaki na svoj način nevjerojatne životne priče ljudi iz 1U4 MILIJUNA, njihove obrate i sudbine. Evo što su naučili...

BORIS KOVAČEV

BORIS KOVAČEV fotograf

Magistrirao ekonomiju, a u inat tome se profesionalno bavi fotografijom 12 godina. Boris je nagrađivani fotograf Cropixa Hanza Medije. "Trudim se biti poduzetan fotoreporter, ali ne poduzimam previše. Sretniji sam kad ulovim neki slučajni kadar".


Iz razgovora s ljudima koje sam fotografirao i snimao u projektu 1 u 4 milijuna, naučio sam da je za promjenu životnog puta ponekad stvarno dovoljna samo želja. To mi je prije zvučalo kao klišej, ali sam se razuvjerio.

MILAN TRENC

MILAN TRENC redatelj videa

Hrvatski ilustrator, crtač stripova, filmski redatelj, novelist, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Po njegovoj slikovnici "Noć u muzeju", snimljen je istoimeni američki film. Radio je za New York Times i Wall Street Journal, a upravo snima film na temelju najvažnijeg djela Petra Hektorovića "Ribanje i ribarsko prigovaranje" u Starom Gradu na Hvaru.


Naučio sam da u životu ništa nije onako kako se čini na prvi pogled! Možda očekujemo da kompjuteraši sanjaju da su piloti, no tko bi mislio da istovremeno piloti sanjaju da su kompjuteraši! Harmonija bi mogla biti tako jednostavna!

VALENT PAVLIĆ

VALENT PAVLIĆ pisac

Magistrirao je francuski jezik i književnost te povijest umjetnosti, a prije dvije godine objavio je prvu knjigu - Evanesco. Htio je biti arhitekt, a postao je kustos u muzeju arhitekture i gimnazijski profesor. Danas je freelance autor.


U intervjuima u projektu 1 U 4 MILIJUNA shvatio sam da ljudi rade zaokrete zbog snažnog poriva u njima samima. Uspjeli su oni koji ustraju u svojoj viziji, čak i po cijenu neuspjeha, svjesni da izgled života ovisi samo o njima.

1 U 4 MILIJUNA: POGLEDAJ CIJELI SPECIJAL

Slijedi svoju strast. I ti možeš biti 1 u 4 milijuna

Saznaj Više

OVO JE TEK POČETAK.

Svatko od nas može biti 1 u 4 milijuna. Ispričaj svoju priču. Slijedi svoju strast i pokreni nešto neprocjenjivo.

Kako ti možemo pomoći da i ti postaneš 1 U 4 MILIJUNA? POŠALJI E-MAIL

Kako smo ostvarili svoj san u hrvatskoj