OMOGUĆAVA mc_hrz_rgb_pos

1 U 4 MILIJUNA: ONI SU OSTVARILI SVOJE SNOVE U HRVATSKOJ

Bio je stolar, poljoprivredni tehničar, vojnik i buntovnik, a sada je jedan od najboljih hrvatskih kuhara i prvi Hrvat na 24Kitchen

Piše: Dinko Mihovilović Foto: Boris Kovačev Suradnici projekta: Dina Hrastović i Mihovil Horvat

Razgovaraj sDavidom

Ne znam nikoga tko je odrastao uz more, a da nema s njim posebnu vezu. More je nepromijenjeno otkako postoji čovjek i ta se slika uvukla u našu kolektivnu svijest. Možemo reći da nije teško voljeti more. Od ljudi koji imaju posebnu vezu s morem, dio njih također živi od tog mora. Ribari, mornari, ljudi iz turizma… a rijetki od njih od mora rade umjetnost. David Skoko, jedan od najboljih hrvatskih chefova i prvi hrvatski kuhar s vlastitom emisijom na TV kanalu 24Kitchen, spada u još rjeđu kategoriju: ljudi koji su od mora napravili umjetnost, a ni sami nisu znali da će ih život do toga dovesti.

Rođen u ribarskoj obitelji, David je svoj odnos s morem započeo kroz uživanje u morskim jelima svoje majke i kroz ribarenje s ocem. Tko zna o čemu je razmišljao kao dječak koji isplovljava prije zore, radi težak posao dok ledena bura prolazi kroz kosti, veseli se svakoj ulovljenoj ribi. Pa ipak, kako raste, David odlučuje da želi biti stolar. Školovao se, ali nakon dvije je godine shvatio da uče previše teorije, a imaju premalo prakse. Stoga se prebacuje, završava školu za poljoprivrednog tehničara. Uobičajeni život stišće pauzu, u Hrvatskoj je rat i David čeka da postane punoljetan. 1995., sa svojih 18 godina, postaje vojnik i sudjeluje u Bljesku, Oluji, prolazi ličku bojišnicu… i vraća se u svoju Istru.

Jedno je vrijeme radio u struci uređujući parkove, koseći travu i ne razmišljajući o budućnosti. Bio sam buntovnik, kaže, i gledao sam hoće li naići bolja prilika. Neizvjesno je čime bi se David danas bavio da roditelji nisu 2000. odlučili otvoriti malu konobu nazvanu Batelina u blizini Pule, u mjestu Banjole. Sin im se pridružuje kao kuhar i ubrzo shvaća da mu kuhanje dolazi prirodno i da je jako dobar u tome. Ljudi iz njihove okoline mislili su da će konoba ubrzo propasti jer nema klasičan poslovni model u kojem se gost ušeće, sjedne i naruči što želi. Ne, u Batelinu možete doći samo ako prethodno rezervirate stol, a kada dođete, jest ćete ono što vam kuhar pripremi. Jelovnik, kao takav, ne postoji. I kako se onda dogodi da jedan takav restriktivan poslovni model dovede do statusa najboljeg i najnagrađivanijeg restorana u Hrvatskoj koji je ušao na ljestvicu 100 najboljih svjetskih restorana?

Obitelj Skoko krenula je jednostavno: s kuhanjem jela koja su i inače pripremali. Davidova je majka uvijek bila kreativna kuharica i nije htjela vrtjeti nekoliko istih jela svaki tjedan, kako je to slučaj u većini domaćinstava. Već uz nju David shvaća da pripremi hrane smije pristupiti slobodno, bez opterećenja i granica. Koristili su jednostavne namirnice: ono što otac ulovi, a posebno se ponosi činjenicom da je kroz godine usavršio umijeće do te mjere da se kompletna riba iskoristi na tanjuru, od ljusaka, preko kostiju do očiju. I tako može prezentirati svaku ribu koja mu dođe, na jedan svjež i nov način s kojim će gost biti zadovoljan. Taj kulinarski uspjeh David smatra svojim najvažnijim.

Konoba Batelina uvrštena je u vrh istarske gastronomske ponude nakon samo godinu dana rada, a nakon još desetak godina proglašeni su najboljim restoranom u Hrvatskoj. Nakon sveukupno 13 godina rada, američki tjednik Newsweek uvrštava Batelinu u top 100 kulinarskih destinacija po izboru profesionalnih kuhara. A sve je krenulo od želje da se domaća jela pripremaju na zabavni način, što za kuhara, što za one koji jela kušaju.

Nakon što je konoba osvojila vrh Hrvatske, David po prvi puta izlazi iz njenih zidova i kreće dijeliti svoju vještinu sa svijetom. Pristaje sudjelovati u televizijskoj emisiji Jezikova juha, gdje se ispostavlja da je televizičan i da mu rad u medijima također dobro sjeda. Odlučio je i taj aspekt svoga rada prigrliti kao dio svoje karijere. Ne čudi da je tako postao i prvi hrvatski chef, sa svoje 43 godine, s vlastitom emisijom na 24Kitchen 2018. Kako sam kaže, bilo je vrijeme da i jedan hrvatski kuhar predstavi ljepote naše ponude. Tempo je brz i zahtjevan, ali David se svejedno snalazi, priprema šezdesetak jela iz svoga djetinjstva s osobnim twistom koji ih čini posebnima.

Kroz rad u medijima, počela se kristalizirati njegova osobna misija: educirati što više mladih kuhara, pomoći im da preskaču stepenice koje ne trebaju proći jer su ih kuhari poput njega već prošli. Edukacijski centar Agencije za ruralni razvoj u Istri jedna je od platformi preko koje djeluje i preko koje prezentira sve svoje ideje i dostignuća profesionalnim kuharima iz Istre, ali i šire. U Puli je otvorio gastro klub unutar kojega radi slično, ali za kuhare amatere, a uz sve to i predaje na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji i na Visokoj školi Aspira na smjeru Gastronomija. Također drži kuharske radionice po Hrvatskoj i Sloveniji, a nedavno je dobio priliku da ih drži i u Bruxellesu i Bordeauxu. Osim edukacije, nit vodilja mu je učiniti hrvatsku kuhinju prepoznatljivu na europskom tržištu.

Još jedna sila koja Davida gura da bude najbolji je – inat. Za mnoge su projekte njemu i roditeljima govorili da neće uspjeti. Tada on više nego išta želi pokazati da može. Ne boji se napraviti pravi korak, pogotovo u kuhinji. Mi griješimo svaki dan, kaže. Nove ideje nastaju metodom pokušaja i pogrešaka dok ne ispadne kako treba.

2011. godine Anthony Bourdain posjećuje Hrvatsku u želji da prouči lokalnu gastronomsku ponudu. Druženje s Davidom nezaobilazni je dio njegovog zadatka: od ribarenja do isprobavanja ulovljenog. Njegove se riječi hvale mogu svesti na sljedeće: ovako nešto nikada nisam jeo. Ovo je sljedeća velika stvar u kulinarstvu. A Batelina tada posluje već preko 10 godina, skromna kao i njen kuhar čiji je status zvijezde u javnosti neupitan, a kod kuće je, pred suprugom i roditeljima, kaže, sve to nebitno. Možda i jest tako, na osobnoj razini, ali nemoguće je isključiti utjecaj i dobrobit koju David Skoko ima na hrvatsku gastronomiju.

David Skoko: ART VIDEO PRIČA 
BY MILAN TRENC

KORAK PO KORAK VODIČ ZA PROMJENU KARIJERE.

EVO KAKO SAM JA TO NAPRAVIO

Jeste li imali iskustva u poslu kojim se sad bavite?

Prije nego što sam počeo komercijalno kuhati, nisam imao profesionalnog iskustva u kuhinji. Započeo sam s iskustvom domaće kuhinje. Kuhalo se doma, mater, otac, društvo, baba.

Kako ste korak po korak došli do potrebnoga znanja?

Ja još uvijek rastem i učim svoj posao. Konstantno se educiram, jako puno čitam, posjećujem kuharske radionice. I ja sam organiziram kuharske radionice, ali posjećujem one kojima je tema ono u čemu nisam 100 posto siguran. Ja mislim da niti jedan kuhar nije kompletan do kraja svoje karijere. Jednostavno zato što je gastronomija jedan neiscrpan izvor inspiracija. Kada naučite pripremati svoju lokalnu hranu, otvaraju se vrata za naučiti sada ono što kuhaju susjedi. To se tako širi, širi i širi, a od Kamčatke do Perua je dug put. Možemo proputovati cijeli svijet i isprobati svačiju hranu, no nikada nećemo naučiti baš sve. Nije samo 1, 2, 3 ili 5 koraka u učenju, nego je cijeli život učenje i traženje motiva zašto radimo no što radimo.

Kako ste osigurali financijska sredstva za novu karijeru/ obrazovanje/ investiciju?

Kao profesionalni kuhar odrastao sam u obiteljskom restoranu gdje nisam ja brinuo o financijskim sredstvima, nego moja obitelj, moji roditelji. Oni su imali jednu viziju, a ja sam davao sve od sebe da je realiziram. Kroz njihovu viziju sam realizirao i samoga sebe, a kroz rad sam gledao da se moj rad i financijski isplati. Na račun tog rada i zarade koja se pojavila, rastao sam i dalje učio.

Što je još bitno istražiti prije ulaska u nešto novo?

Raditi neki posao samo iz vlastitih ideala je jako lijepi san koji je teško ostvariv. Prije nego što započnete neki posao, morate dobro analizirati koje vam je potencijalno tržište, kakva je zapravo potražnja za tako nečime. Ako gledate raditi nešto što već mnogi oko vas rade, morate shvatiti da ćete imati jako veliku konkurenciju ljudi koji su iskusniji oko vas. Morate tražiti onu nišu koje ima malo i jako je tražena. To je često teži put. Danas, kada netko otvori burgeraj, ide linijom manjeg otpora. Ili neki trendi bistro, ima ih koliko hoćete. I time se ulazi u nišu u kojoj je konkurencija ful jaka. Ali krenite napraviti nešto svoje kao na primjer restoran ribljih iznutrica ili samo ptica, i nemate konkurencije, ali morate biti svjesni koliko vam je tržište. I koliko dugo možete izdržati bez para.

Tko vam je bio najveća potpora i koliko vam je to značilo?

Najveća potpora u svemu što radim, još uvijek su mi moja obitelj, moja supruga i moji roditelji. Sada sve veću potporu dobivam i od kolega kuhara, što mi jako puno znači, znači da radim nešto što vrijedi. I generacije mladih ljudi koje se žele baviti tim ili sličnim poslom, vidim da ih moj radi inspirira i to me jako veseli. Zapravo, živim od njihove energije.

Koje 3 vaše osobine su vam pomogle na putu do uspjeha?

Odlučan. Izdržljiv. S jasnim ciljevima. Kada donesem neku odluku, nije da lako skrećem s puta. Ako nađem jednu malu rupu kroz nju ću se provući. Ako vidim prepreku, zaobići ću je, radije nego glavom kroz zid. Mogu se zaista žrtvovati za postizanje svojih ideala. Imam sreće da se fizički ne umaram lako. Mogu raditi jako dugo i jako puno i moje tijelo se ne umara. Prije će mi se umoriti glava nego tijelo. Moji ciljevi nisu u novcu, nego u toj vlastitoj realizaciji. Ja imam viziju na koji način ću realizirati ono što sam zamislio, a to je rijetko kada povezano s novcem. Novac je rezultat, a ne cilj.

Kako ste znali da ćete uspjeti?

Nisam znao da ću uspjeti.

KAKO MI JE KARTICA POMOGLA NA ŽIVOTNOM PUTU?

Uz karticu lakše mi je realizirati se na inozemnim putovanjima. Kada imam veće potrebe za većim izdacima, definitivno mi je lakše hendlat s plastikom nego s kešom jer je praktičnije. Inače u životu koristim kartice za sve što mi treba, jednostavno zato što mi je to jednostavnije, lakše i efikasnije.

Razgovaraj s Davidom

POSTAVI SVOJE PITANJE

Oni su slijedili svoju strast, napravili životni i poslovni zaokret i započeli nešto neprocjenjivo. I ti to možeš!

Postavi Pitanje

ŠTO SMO NAUČILI?

Oni su slijedili svoju strast, napravili životni i poslovni zaokret i započeli nešto neprocjenjivo. Prvi multimedijalni specijal o strasti, hrabrosti, posvećenosti i uspjehu ljudi poput nas.

BORIS KOVAČEV

BORIS KOVAČEV fotograf

Magistrirao ekonomiju, a u inat tome se profesionalno bavi fotografijom 12 godina. Boris je nagrađivani fotograf Cropixa Hanza Medije. "Trudim se biti poduzetan fotoreporter, ali ne poduzimam previše. Sretniji sam kad ulovim neki slučajni kadar".


Iz razgovora s 12 ljudi koje sam fotografirao i snimao u projektu 1 u 4 milijuna, naučio sam da je za promjenu životnog puta ponekad stvarno dovoljna samo želja. To mi je prije zvučalo kao klišej, ali sam se razuvjerio.

MILAN TRENC

MILAN TRENC redatelj videa

Hrvatski ilustrator, crtač stripova, filmski redatelj, novelist, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Po njegovoj slikovnici "Noć u muzeju", snimljen je istoimeni američki film. Radio je za New York Times i Wall Street Journal, a upravo snima film na temelju najvažnijeg djela Petra Hektorovića "Ribanje i ribarsko prigovaranje" u Starom Gradu na Hvaru.


Naučio sam da u životu ništa nije onako kako se čini na prvi pogled! Možda očekujemo da kompjuteraši sanjaju da su piloti, no tko bi mislio da istovremeno piloti sanjaju da su kompjuteraši! Harmonija bi mogla biti tako jednostavna!

DINKO MIHOVILOVIĆ

DINKO MIHOVILOVIĆ pisac

Završio je studij komunikologije, a zatim i studij informacijskih tehnologija. Radi kao programer, uglavnom za tvrtke iz SAD-a, a 2018. u izdanju Beletre objavljuje prvi roman, Krletka od mora, čime započinje novo poglavlje u svojoj karijeri.


Dok sam intervjuirao 12 ljudi u projektu 1 u 4 milijuna shvatio sam da iako uspjeh ima mnogo lica i motivacija, svima je zajedničko jedno: borba s vlastitim strahom i vlastitim sumnjama. Tko nije spreman riskirati i suočiti se s mogućnošću neuspjeha, ne može ni doživjeti uspjeh.

1 U 4 MILIJUNA: POGLEDAJ CIJELI SPECIJAL

Slijedi svoju strast. I ti možeš biti 1 u 4 milijuna

Saznaj Više

OVO JE TEK POČETAK.

Svatko od nas može biti 1 u 4 milijuna. Ispričaj svoju priču. Slijedi svoju strast i pokreni nešto neprocjenjivo.

Kako smo ostvarili svoj san u hrvatskoj