OMOGUĆAVA CROATIA OSIGURANJE DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND
ŠTEDNJA ZA STAROST
PODUZETNICI KOJI BRINU: Evo zašto za svoje zaposlenike uplaćujemo štednju u 3. mirovinskom stupu

Hrvatski mirovinski sustav sve je bliže točki pucanja. Broj umirovljenika raste, radno aktivni masovno iseljavaju, a mirovine su nedovoljne za pokrivanje čak i osnovnih životnih troškova. Sav teret mirovinskog sustava možda najbolje oslikavaju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), prema kojima je u Hrvatskoj posljednjeg dana rujna bilo više od 1,23 milijuna umirovljenika. Istodobno, broj onih koji rade iznosio je tek nešto više od 1,51 milijun, pa je omjer broja korisnika mirovina i osiguranika bio zabrinjavajuće malih 1:1,23.

prosječna mirovina za rujan iznosila 2317,17 kuna

No, crnim brojkama tu nije kraj. Tako je, primjerice, prosječna mirovina za rujan iznosila 2317,17 kuna, ili samo 38,5 posto prosječne plaće (pri čemu se, naravno, visina mirovine razlikuje od jedne do druge kategorije umirovljenika). Nepovoljna demografska situacija prijeti daljnjim urušavanjem.

Ipak, izlaz iz takve situacije postoji, a to je štednja. Jedan od modela štednje je treći, dobrovoljni mirovinski stup, koji bi, zajedno s drugim stupom, budućim umirovljenicima trebao osigurati povećanje mirovina.

MOJA OSOBNA SAVJETNICA ZA MIROVINE
Koji su najisplativiji oblici dugoročne štednje za vas? Razgovarajte sada s financijskim stručnjakom Lidijom Zadro Grgić
Pitaj

Podaci Hanfe pokazuju da sve više građana, ali i poslodavaca u Hrvatskoj, prepoznaje važnost uplata u treći stup. U Hrvatskoj je tako danas 27 dobrovoljnih mirovinskih fondova - osam otvorenih i 19 zatvorenih, s ukupno više od 300.000 članova. Ukupna neto imovina kojom raspolažu fondovi iz trećeg stupa u listopadu je, prema podacima Hanfe, dosegla 4,58 milijardi kuna. Od mirovinske štednje u trećem stupu koristi imaju kako zaposlenici, koji si time osiguravaju veća primanja u starijoj dobi, tako i poslodavci, kojima uplate u dobrovoljnu mirovinsku štednju osiguravaju porezne olakšice te im omogućuju nagrađivanje zaposlenika. U nastavku donosimo nekoliko primjera manjih i srednjih tvrtki koje su prepoznale važnost trećeg mirovinskog stupa za svoje poslovanje i za budućnost svojih radnika.

DAMJAN GEBER, direktor i suvlasnik Brigade: «Naši zaposlenici su mladi, zato ih želimo potaknuti da razmišljaju o mirovini»

Agenciju Brigada iz Zagreba osnovali su 2010. godine agencija Bruketa&Žinić&Grey i Damjan Geber, koji je i direktor tvrtke. Tvrtka se bavi arhitekturom, dizajnom interijera i produkt dizajnom, a trenutno zapošljava 12 radnika. Dobna struktura zaposlenika te zagrebačke agencije je mlada: prosjek godina u njoj je, s ponosom ističe Geber, samo 28. Mladost zaposlenika jedan je od glavnih razloga zašto je Brigada odlučila od ove godine uplaćivati u treći mirovinski stup. Uplaćivat će, kaže Geber, maksimalan iznos sukladno poslovnim rezultatima za svakog zaposlenika. Zasad se još razmatra hoće li uplate na njihove “račune za starost” sjedati svakog mjeseca ili jednom godišnje. - Naši su zaposlenici još mladi i uglavnom ne razmišljaju o mirovini pa ih ovime želimo potaknuti da razmisle i o tome. Uplate u treći mirovinski stup donijet će im znatne koristi u budućnosti - objašnjava Geber.

Uplate u treći mirovinski stup donijet će im znatne koristi u budućnosti - objašnjava Geber

Naravno, uplate u dobrovoljni mirovinski fond koristi nose i samoj tvrtki, jer predstavljaju poreznu olakšicu. Čelni čovjek Brigade pritom ističe kako je to dobar potez države na planu poticanja radnika i tvrtki da razmišljaju o starosti i umirovljeničkim danima. No, dodaje, radi se i o pametnoj odluci same tvrtke koja tako pokazuje da cijeni rad i zalaganje svojih zaposlenika te ulaže u ljudski kapital. - U zaposlenike treba ulagati. Naše tržište rada je, nažalost, siromašno kvalitetnim ljudima, posebno zato što ih jako puno odlazi živjeti i raditi u inozemstvo. Mi na ovaj način želimo zadržati kvalitetne kadrove i pokazati da vodimo brigu o njihovoj sigurnosti u budućnosti - zaključuje Geber. Dodaje kako će i u budućnosti nastaviti uplaćivati na račune svojih zaposlenika u trećem mirovinskom stupu. Dinamika i iznosi ovisit će o ukupnom poslovanju tvrtke. U 2016. godini Brigada je, kaže, imala oko pet milijuna kuna prihoda, a dobit joj je iznosila oko 200.000 kuna.

MOJA OSOBNA SAVJETNICA ZA MIROVINE
Koji su najisplativiji oblici dugoročne štednje za vas? Razgovarajte sada s financijskim stručnjakom Lidijom Zadro Grgić
Pitaj
GORDANA BOŽIČEK, prokuristica i direktorica financija tvrtke Ascendum građevinski strojevi Hrvatska: «Uplaćujemo u 3. stup da bi naši zaposlenici imali veće mirovine»

Zagrebačka tvrtka Ascendum građevinski strojevi Hrvatska bavi se prodajom i servisiranjem Volvo građevinskih strojeva i opreme za građevinu. Osnovana je krajem 2002. godine, a vlasnik joj je Ascendum Baumaschinen Österreich. Trenutno zapošljava 11 radnika. Kao i niz drugih manjih hrvatskih tvrtki, i Ascendum je odlučio nagraditi svoje radnike uplatama u treći mirovinski stup. Na račune svojih radnika u trećem stupu, kaže nam Gordana Božiček, Ascendum uplaćuje u posljednje tri godine. Uplate se vrše na mjesečnoj bazi, a pravo na taj oblik mirovinske štednje tvrtka daje svim zaposlenicima koji su u Ascendumu dulje od jedne godine.

Osim nagrade za lojalnost, uplate u treći stup predstavljaju i način da im se, na određeni način, povećaju primanja

- Za uplate radnicima u dobrovoljni mirovinski fond odlučili smo se kako bismo im poboljšali mirovine. Osim toga, na taj način stimuliramo radnike da ostanu u našoj tvrtki jer pokazujemo da brinemo o njima i njihovoj budućnosti. Osim nagrade za lojalnost, uplate u treći stup predstavljaju i način da im se, na određeni način, povećaju primanja - objašnjava G. Božiček. O visini uplata naša sugovornica nije htjela govoriti, ističući da su iznosi uplata individualni. Hoće li ili ne uplaćivati u treći mirovinski stup, dodaje G. Božiček, svaka tvrtka odlučuje sama za sebe, ovisno o rezultatima svoga poslovanja. Ipak, naša sugovornica ističe kako se tu radi o obliku nagrađivanja lojalnosti radnika i povećanja njihovih plaća posrednim putem, iako konkretne koristi od toga osjećaju tek u starijoj dobi. Inače, tvrtka Ascendum građevinski strojevi Hrvatska 2016. godinu je zaključila s dobiti prije oporezivanja u iznosu od oko dva milijuna kuna. Ukupni su joj prihodi bili oko 30 milijuna kuna, a rashodi oko 28 milijuna.

MOJA OSOBNA SAVJETNICA ZA MIROVINE
Koji su najisplativiji oblici dugoročne štednje za vas? Razgovarajte sada s financijskim stručnjakom Lidijom Zadro Grgić
Pitaj
TOMISLAV HEK, predsjednik Uprave Učka-konzaltinga: «Uplatama u dobrovoljni mirovinski fond naše radnike nagrađujemo za njihov rad»

Učka-konzalting pazinska je tvrtka osnovana još 1970. godine. U vlasništvu je 10 zaposlenika, a bavi se stručnim nadzorom u gradnji i projektiranjem. Danas zapošljava 15 radnika. U 2016. godini Učka-konzalting je imala prihode od oko 12 milijuna kuna, dok su joj rashodi iznosili 11,33 milijuna kuna. Kada se podvuče crta, godinu je zaključila s dobiti prije oporezivanja od 670.000 kn. Svoje je radnike Učka-konzalting, objašnjava Tomislav Hek, predsjednik uprave, od početka 2016. godine odlučila nagraditi uplatama u dobrovoljni mirovinski fond. Radnici su taj potez uprave, napominje naš sugovornik, dobro primili, pa će se uplate u treći mirovinski stup nastaviti. - Smatramo da je to dobar model. Time pokazujemo da vodimo računa o našim radnicima i da ih nagrađujemo za njihov rad. Koristi od uplata imat će u budućnosti, pa se to može nazvati i ulaganjem u budućnost naših zaposlenika - ističe Hek.

Koristi od uplata imat će u budućnosti, pa se to može nazvati i ulaganjem u budućnost naših zaposlenika - ističe Hek

Sukladno odluci uprave, svaki od 15 zaposlenika Učka-konzaltinga ostvaruje pravo na uplatu ukupno 6000 kuna u dobrovoljni mirovinski fond tijekom jedne kalendarske godine. Na račun svakog od njih tvrtka uplaćuje po 500 kuna mjesečno. To se, ocjenjuje čelni čovjek pazinske tvrtke, pokazalo dobrim poticajem za rad zaposlenika Učka-konzaltinga. Hek i drugim hrvatskim tvrtkama preporučuje da posegnu za istim modelom nagrađivanja radnika. To je posebno važno u situaciji kada radna snaga masovno odlazi iz Hrvatske, a stanovništvo je sve starije, dok su mirovine male. - Preporučujem i drugim tvrtkama da na ovakav način nagrade svoje zaposlenike. Na taj način pokazuju da im je stalo do njih i njihovih primanja u budućnosti. Uz to, daju im dodatni poticaj za rad i nagrađuju njihovu lojalnost - zaključuje Hek.Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Croatia osiguranje mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom d.o.o., u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg